Scouting

Vad är det?
Scouting är en form av allmänbildning för alla åldrar, från spädbarn, bladlus, om föräldern är ledare till pensionärer. Förvirra då inte detta med skolan. Bara för att vi lär oss nya saker, betyder det inte att vi har tråkigt. Vi lär oss genom att leka. Scouting ger särskillt unga inom scouterna livskunskaper. Alla som är med i scouterna tränar social kompetens, överlevnadskunskaper samt erfarenheter utöver det vanliga. Vi lägger stor vikt vid samarbete och samarbetsövningar.

Myter om att vi leder gamla tanter över gatan och alltid är i skogen är faktiskt till viss del sanna; som de goda medmänniskor vi är hjälper vi självklart någon som vi ser behöver hjälp, gammal som ung, även om det inte är i scoutsammanhang och skogen är den bästa platsen för att lära sig hur du tar hand om den. Scouter hjälper alltid till och är alltid redo för utmaningar.

Hur går det till?
Learning by doing är ett begrepp som myntades av en gammal pedagog kallad John Dewey. Principen går ut på att lära genom att göra. Detta var något som scouternas grundare, Lord Baden Powell, favoriserat redan från början. Learning by doing är därför nu våran ledstjärna i vår verksamhet och därför har vi oftast väldigt roligt medan vi lär oss.

Grupperna delas in efter ålder. Det spelar ingen roll vilka förkunskper du har, även om det är så att du vill bli ledare. Du delas alltid in i en grupp med jämnåriga scouter, du kommer snabbt ikapp och lär dig det mest nödvändiga med de erfarna ledarnas hjälp.

Vi har vanligen träffar en gång per vecka, ibland på helger om vi ska göra något särskillt. Det kan till exempel vara att åka till ett museum eller åka på hajk (övernattning) i skogen eller i scoutstugan. För äldre scouter (äventyrarscouter, klass 6, och uppåt) kan det även hända att man kan få åka på ett litet äventyr en lördag eller en hel helg. På sommaren åker vi vanligen på ett läger om det finns intresse bland tillräckligt många scouter i kåren. Antingen åker vi till ett stort, rikstäckande, läger, ett distriktsläger eller så annordnar vi ett litet läger själva eller i sammarbete med en annan kår.

Vad gör vi?
På träffarna får ni som är spårarscouter till äventyrsscouter (2:an - 8:an) nya kunskaper som vi hoppas att ni kan förvärva på ett roligt sätt.

Vi brukar vanligen lägga upp planeringen så att du har chans att ta flera märken under terminen. Dessa får du under märkescermonin på avslutningen i slutet av varje termin. Missar du en avslutning får du dem istället på nästkommande avslutning. Märkena sys fast på skjortan, om du har en, eller sparas tills du köper en sådan. De är till för att visa både dig och andra vad du har lärt dig. Vissa märken är sådana som du måste ha förvärvat för att kunna få utföra vissa uppgifter, till exempel yxbeviset för att få hugga ved, och då är det bra att ha ett märke på skjortan för att kunna visa andra ledare att du kan det.

Scoutskjorta?
Scoutskjorta och sjal är en av svensk scoutings officiella uniformer. Idag finns den i många utformningar; även rätt design på en t-shirt räknas som officiell uniform. Den används främst som finkläder vid olika cermonier och i vår kår har vi en egen policy: är du på scouterna och äger en skjorta - då ska du ha den på dig. Det är även på den som du syr fast alla dina märken. Uniformen (oavsett om du har den klassiska skjortan eller inte) visar att du är scout. Skjortan med sina märken visar var du är scout, vad du kan och var du har varit (läger och tävlingsmärken). På så sätt så är det lätt att hitta nya vänner.

Har du ingen skjorta så är det okej, vi tvingar ingen att köpa en. Vi rekomenderar våra scouter att inte köpa en scoutskjorta förrän de har gått åtminstone en full termin hos oss. Alltså tidigast under termin två. Den kan provas (för rätt storlek) och köpas hos för scouter i vår kår eller så kan du köpa den direkt på nätet via scoutshopen, men prata gärna med oss först.

För bra för att vara sant?
Faktist inte. Det som står här på sidan är sanningen. Det enda "finstilta" är medlemsavgiften. Hälften av medlemsavgiften går till förbundet för att de ska kunna hålla alla scouter försäkrade - just det, scouterna är försäkrade om de betalat medlemsavgiften. Resten (vilket inte är särskillt mycket jämfört med många andra fritidsaktiviteter) går till att i ska kunna köpa märken och till exempel kunna bjuda på fika eller så på ett möte någon gång. Prata med oss om du inte tror oss.